News

Hållbarhet fortsatt integrerat i Solitas strategi – hållbarhetsrapport 2024 

Published31 Mar 2025

Reading time 4 min

Datakonsultföretaget Solita har fortsatt högt engagemang för ansvarsfullt och innovativt företagande, miljömässig hållbarhet och ett kontinuerligt arbete för att främja en inkluderande och stödjande arbetskultur. Det framgår av Solitas hållbarhetsrapport för 2024.

Förutom statistik och data innehåller rapporten även initiativ och fallstudier som visar hur Solita aktivt bygger en mer hållbar organisation – och hjälper sina kunder att göra detsamma.

Hållbarhet är djupt integrerat i Solitas strategi och uppdrag: varaktig påverkan. Som ett tjänsteföretag utan fysiska produkter sker en stor del av företagets påverkan genom dess handavtryck – den positiva förändring som Solita hjälper sina kunder att åstadkomma inom både näringsliv och samhälle, genom de lösningar de designar, bygger och levererar tillsammans med sitt omfattande partnernätverk.

– Jag hoppas att vår nya hållbarhetsrapport fungerar som en katalysator för handling och meningsfulla samtal, både bland våra 2 200 medarbetare och med våra partners runt om i Europa. Vägen till hållbarhet är inte alltid rak. Den utmanar oss att tänka om, att vara innovativa och att våga gå nya vägar. Genom digital innovation har vi hjälpt till att omforma branscher, och vi är fast beslutna att använda samma expertis för att bygga en mer hållbar framtid, säger Ossi Lindroos, vd för Solita.

Solita har sedan 2019 stöttat FN:s Global Compacts tio principer inom mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö. Under 2024 lanserade företaget nya initiativ för att stärka sitt hållbarhetsarbete och förbereda sig för de ökade rapporteringskraven enligt EU:s direktiv om företags hållbarhetsrapportering (CSRD).

Viktiga hållbarhetsinitiativ och resultat 2024

  • Minskade utsläpp av växthusgaser Solita minskade sina marknadsbaserade växthusgasutsläpp (GHG) med 16 % och platsbaserade utsläpp med 13 % jämfört med 2023. Utsläppsintensiteten (GHG) minskade med 20 %, och koldioxidavtrycket per anställd minskade med 21 %.
  • Vetenskapligt baserade klimatmål validerade Initiativet Science Based Targets (SBTi) godkände Solitas kortsiktiga vetenskapligt baserade utsläppsmål och bekräftade att de är i linje med de globala klimatmålen.
  • Dubbel väsentlighetsanalys genomförd För att bättre förstå sin påverkan och sina hållbarhetsrisker genomförde Solita en dubbel väsentlighetsanalys (DMA, Double Materiality Assessment) tillsammans med den externa partnern Upright Oy. Analysen omfattade både Solitas verksamhet och dess bredare värdekedja samt identifierade både positiva och negativa effekter.
  • Miljöledningssystem omcertifierat och utökat Solita arbetade med att utöka omfattningen av det ISO 14001:2015-certifierade miljöledningssystemet, vilket omcertifierades med godkänt resultat i början av 2025.
  • Uppdaterad policy och utbildning mot mutor och korruption Solita uppdaterade sin policy mot mutor och korruption för att öka medvetenheten och förebygga otillbörlig påverkan. En ny utbildning inom området lanserades och är obligatorisk för alla anställda, med särskild betoning på kundnära personal och ledningsroller.
  • Nya initiativ och utbildningar inom DEI Företaget lanserade flera nya satsningar, inklusive utbildningen ”Leading Through Bias” för alla ledare och e-learningkursen ”Mitigating Bias in Recruitment” för att minska omedveten partiskhet i rekrytering och främja rättvisa och inkluderande anställningsprocesser.
  • Omfattande inkluderingsundersökning genomförd I samarbete med en extern leverantör genomförde Solita en djupgående inkluderingsundersökning i september 2024 för att bättre förstå medarbetares upplevelser utifrån olika mångfaldsperspektiv. Resultaten kommer att styra målen för DEI-arbetet under 2025. Solita använder även andra undersökningar och feedbackverktyg för att följa upp medarbetarnöjdhet, engagemang och inkludering.
  • Nytt ramverk för jobbarkitektur infört Solita införde ett nytt ramverk för jobbarkitektur för att främja transparens kring roller och löner. Modellen bidrar till enhetliga lönestrukturer, tydligare kommunikation kring lönebeslut samt regelbunden översyn av ersättningsnivåer.
  • Certifieringsprocess för ISO 27001 påbörjad Solita inledde under 2024 certifieringsprocessen för ISO 27001 och klarade steg 1-revisionen. De externa certifieringsrevisionerna förväntas vara klara senast den 30 juni 2025, varefter företaget siktar på att erhålla full certifiering.

Innehållet och strukturen i rapporten för 2024 har vägletts av EU:s direktiv om företags hållbarhetsrapportering (CSRD) samt de europeiska hållbarhetsrapporteringsstandarderna (ESRS). För närvarande kommer CSRD att börja gälla för Solita från och med 2025. Tidsplanen kan dock komma att justeras i enlighet med Europeiska kommissionens föreslagna Omnibus-direktiv.

Läs mer

Solitas Hållbarhetsrapport 2024

Science Based Targets initiative

För mer information

Solita, VD och koncernchef Ossi Lindroos, +358 40 750 7637, [email protected]

Solita, Personalchef Heini Ojamäki, +358 44 578 9586, [email protected]

Solita, HR-chef Outi Sivonen, +358 50 392 6789, [email protected]

Solita, Chefsjurist Saana Nurminen, +358 29 1703 300, [email protected]

Solita, Hållbarhetsansvarig Sverige, Angeline Johnson, +46 707 174 412, [email protected]

Presskontakt

Solita, Rebecca Killiner, PR & Communications Manager, +46 707 24 07 22, [email protected]

Solitas hållbarhetsrapport för 2024